Sivut

perjantai 21. joulukuuta 2012

Taitava kuntoilija näkee metsän - ei yksittäisiä puita

Meillä on tapana kerätä ympärillemme asioita, joissa olemme hyviä ja joista pidämme. Yleensä pidämme siitä, jossa olemme hyviä ja olemme hyviä siinä, josta pidämme. Myös liikuntaa harrastaessamme kierrämme tuttua lenkkipolkua, käymme vuodesta toiseen samoilla ryhmäliikuntatunneilla ja etenemme kuntosalilla lempiliikkeestä toiseen. 

Itsellenikin rutiinit ovat tärkeitä kuntoiluarjen helpottajia. Mielen ja kehon jäntevä rentous on kaikkien itsensä ylittämisten äiti. Ja rentoutuminen alkaa siitä, kun hommat on kunnossa, vehkeet toimii ja kaikki on oikealla paikallaan.



Kuva (c) Leidi


Oletko koskaan toivonut, että vuorokauden kahtenakymmenenäkolmena muunakin tuntina palaset saisi järjesteltyä yhtä somasti paikoilleen, kuin tangon, kiekot, laudan, juomapullon ja pyyhkeen? Monesti kuitenkin illalla kulunutta päivää taaksepäin katsellessa huomaa, ettei se ollutkaan aivan niin symmetrinen, kuin aamulla oletti. 

Taitavat kuntoilijat katsovatkin kokonaisuutta – kokonaisia viikkoja, kuukausia ja vuosia, eivätkä ainoastaan yksittäisiä treenitunteja. Hyvän kunnon avain piilee hyvässä kokonaisuudessa. Vaikka omat lempilajimme ja -tuntimme ovatkin meille äärettömän tärkeitä ilon ja voiman lähteitä, joskus ne voivat ajaa meidät harjoittelemaan pitkään liian yksipuolisesti. 

Me jaksamme kyllä, mutta jos kuvaan astuu muitakin kuormittajia, kuten stressiä, valvomista, sairastelua, matkustelua tai remonttihommia, kokonaiskuormitus on liian kova. Kehomme kertoo sen usein ennemmin, kuin jääräpäinen mielemme. 

Etenkin liikuntamäärien kasvaessa treenikertojen merkkaaminen kalenterinnurkkaan antaa arvokasta tietoa siitä, näyttääkö treenisi liian yksipuoliselta, miksi johonkin kohtaan kolottaa ja miltä viikon kokonaisrasitus näyttää.

Kuva (c) Leidi

Normaalista rytmistäsi poikkeava treeni, kuten rauhoittava kehonhuoltotunti, kävelylenkki, iloisen rento tanssitunti tai ärhäkkä kahvakuulatreeni saattavat joskus ladata akkusi paremmin, kuin vakiotreenisi.
 

Kun kasvatat kuntoasi, älä kasvata yhtä puuta. Istuta kokonainen metsä, jossa on rehevä maaperä, tukevat rungot, taipuisat oksat ja juuret tiukasti maassa. Kokonaista metsää ei kirpeäkään pohjoistuuli puhalla nurin.


Joulun ja uuden vuoden tienoo on hyvää aikaa tehdä jotain täysin rutiineista poikkeavaa. Nauti hyötyliikunnasta ja ulkoilusta: pitkistä kävelylenkeistä, rauhallisesta syvävenyttelystä, lumitöistä ja ulkoilusta – tai sitten vaan ota mallia näistä kavereista.



Kuva (c) Leidi

Rennon tasapainoista ja virkistävää joulua!
- Eeva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti